Klassiek en avontuur… de altviool garandeert!

In dit recital worden de oren gespitst op folklore, ritmische expressies, warme klanken én elektronische participatie. Dit concert belooft een waar avontuur te worden waar de altviool en de piano zich samen in zijn rijkdom, warmte en veelzijdigheid laten horen. Duo Buruk-Wieringa neemt u mee van Hongarije naar een wereldpremière van eigen bodem.

Geïnspireerd door volksmuziek liet Béla Bartók zich voor zijn composities beïnvloeden door de folklore waar hij hoog in de Hongaarse gebergte mee in aanraking kwam. De sterke, gevarieerde, ritmische expressies en volksachtige dansen en wijsjes waaien met een vurige wind over naar Nederland. De Hongaarse-Nederlandse componist Géza Frid brengt zijn Hongaarse afkomst tot uiting en lijkt met zijn sonatine voor altviool en piano moeiteloos te mengen met het Nederlandse muziekleven van de afgelopen eeuw.

Het Nederlandse oeuvre dat is geschreven voor altviool is vrij schaars… Desondanks weet Géza Frid daar middels zijn sonatine voor altviool en piano overtuigend invulling aan te geven. Zo gek is het niet om te bedenken dat de gerenommeerde componist Henk Badings zich misschien wel deels voelde aangemoedigd hier op verrijkende wijze op voort te bouwen en zijn indrukwekkende sonate voor altviool en piano te schrijven.

In de laatste helft van de afgelopen eeuw is Badings gaan componeren met elektronica. Zijn onderzoekende houding als Delftse ingenieur komen mede tot uiting doordat hij in samenwerking met Philips een omgeving wist te creëren waar hij kon experimenteren met elektronische muziek. In lijn met Badings wordt in dit concert zijn gedachtegang voortgezet door ruimte te geven aan nieuwe muziek van eigen bodem met elektronische inclusiviteit. De Rotterdamse componist Oscar van Dillen reageert op Badings met een nieuwe compositie voor altviool, piano en elektronica: Ichnofossils. Dit werk is speciaal geschreven voor deze concertserie: elektronische geluidsprojectie moet het publiek idealiter onderdompelen, dus niet van voren komen, niet van het podium, maar van opzij of van achteren om een geluid te creëren dat het publiek omringt, waar als contrapunt de uitvoerenden, met hun gezicht naar het publiek, zich vanaf hun eigen plek in de muziek mengen.

Duo Buruk-Wieringa delen een waar altviool- en piano-avontuur en brengen een indrukwekkende wereldpremière in uitvoering van Van Dillen’s Ichnofossils.

Béla Bartók – Roemeense Volksdansen voor altviool en piano

Géza Frid – Sonatina voor altviool en piano, op. 25

Henk Badings – Sonate voor altviool en piano

Oscar van Dillen – Ichnofossils, IN PREMIÈRE

Kardelen Buruk – Altviool

Ellyne Wieringa – Piano

Speeldata 2024

  • 19 mei 20.30u, DEN HAAG

BARTHKAPEL, Brouwersgracht 2K, 2512 ER

  • 23 mei 20.30u, DELFT

RIETVELD THEATER, HAL015, Schieweg 15B, 2627 AN

  • 24 mei 20.30u, AMSTERDAM

AMSTELKERK, Amstelveld 10, 1017 JD

  • 30 mei 20.30u, ROTTERDAM

BERGSINGELKERK, Bergsingel 150, 3037 GM

  • 2 juni 15.00u, DEN HAAG

THEATER DE REGENTES, Weimarstraat 63, 2562 GR