Duo Siekman-Wieringa

“Duo Siekman-Wieringa speelt met solistische en duale eenvoud, maar met orkestrale allure en hemelse harmonie.” (Zandvoortse Courant, februari 2024)

Jobine Siekman (cello) en Ellyne Wieringa (piano) vormden een duo in 2022. In opdracht van het Gaudeamus Huis in Bilthoven creëerden ze een programma ter ere van de legendarische cellist Pau Casals. Een gedeelde affiniteit voor het maken van mooie programma’s met bijzondere verhalen legde de basis voor hun succesvolle samenwerking.

Hun eerste concert werd daar in Bilthoven met succes ontvangen, de plek waar Casals met de Nederlandse componist Julius Röntgen veel heeft samengespeeld. Sindsdien heeft het duo zich kunnen ontplooien tot een bevlogen ensemble dat zich kenmerkt met overtuigende interpretaties, creativiteit en een warme verbinding met het publiek.

Duo Siekman-Wieringa speelde al eerder in verschillende steden in Nederland en verzorgt concerten zowel in intiemere sferen als in grotere muziekzalen. Het duo heeft onder andere gespeeld in het Rietveld Theater in Delft, Classic Concerts Zandvoort en Theater Ludens in Voorburg.

In 2023 heeft Siekman-Wieringa, als onderdeel van The Harmotion Collective, een eervolle vermelding ontvangen tijdens het Goodmesh Concours voor een interdisciplinaire uitvoering met muziek, dans en film/fotografie.

Ode aan Pau Casals

Dit programma is een ode aan de legendarische cellist Pablo Casals waarin de muziekstukken de verschillende facetten van zijn levensverhaal weerspiegelen: zijn Catalaanse identiteit, zijn samenwerking met Julius Röntgen, en zijn inzet voor de cellosuites van Bach en in het bijzonder zijn roep om vrede. Het toont een monumentaal leven waarmee hij tot op de dag van vandaag weet te inspireren. In tijden van oorlog en onderdrukking willen wij reageren op een maatschappelijk thema: verzet. Casals onthield zich als gerenommeerd cellist voor een lange periode van concerten in verzet tegen fascistische regimes. “El Cant dels Occels” is een Catalaans volkslied dat Casals herhaaldelijk speelde bij zijn roep om vrede, o.a. tijdens zijn speeches bij de Verenigde Naties.

De cellosuites van Bach zijn tegenwoordig niet weg te denken uit het cello repertoire, maar dat is niet altijd zo geweest is. Casals heeft bekendheid gegeven aan deze werken door ze naar het podium te brengen. Daarbij spelen we naast ‘origineel’ Bach ook een Catalaans stuk daarop geïnspireerd en een bewerking door Siloti/Casals: een unieke inkijk in hoe men Bach toen interpreteerde.

We refereren aan zijn Catalaanse identiteit met stukken van Granados en Cassado. Ook spelen we een sonate van Julius Röntgen, als duopartner was Casals regelmatig te gast in het huis van Röntgen in Bilthoven. Wij willen dit minder bekende, Nederlandse werk graag bij het publiek introduceren. We vullen het programma aan met een handvol toegiftstukken die mede dankzij Casals bekend zijn geworden. Het zal een inspirerend portret worden dat we graag bij veel mensen onder de aandacht willen brengen.